רשלנות בשטח ציבורי ונפילה ברחוב – שאלות ותשובות
לקבלת ייעוץ משפטי של מומחה בתחום תביעות נגד עיריות
ש. אילו גופים / שטחים ציבוריים ניתן לתבוע על רשלנות?
ת. עירייה או רשות מקומית, וזאת במקרים של נפילה בכביש או במדרכה וכו'; קניון, מרכזי קניות, חנויות ומסעדות; בריכות שחיה ציבוריות או בריכות של קאנטרי; מועדון ספורט, מכון כושר, מועדון חברים, מתנ"ס, בתי ספר וגנים; בתי מלון, אכסניות או בתי הארחה; קבלן ו/או חברה קבלנית וכדומה.
ש. אדם שנפגע בשטח ציבורי, מה השלב הראשון שעליו לנקוט?
ת. ראשית, יש לשים לב אם היו אנשים אשר ראו את המקרה. יש לקחת מהם פרטים, כגון: שם ושם משפחה, ת.ז. וטלפון, וזאת כמובן בהסכמתם ונכונותם להצהיר אודות המקרה. שנית, יש לצלם את מקום האירוע, את המפגע עצמו וכל דבר רלוונטי לנסיבות המקרה. ולבסוף, יש להתייעץ עם מומחה מנוסה בתביעות נזיקין לפני כל פעולה.
ש. על מי מוטל נטל ההוכחה בפגיעה במתקני שעשועים / ספורט?
ת. פקודת הנזיקין קובעת כי במקרים מסוג זה נטל ההוכחה הנו על המזיק, כלומר, אם נפגעת אינך צריך להוכיח כי מפעיל המתקן או המדריך בשטח הציבורי התרשל אלא המפעיל עצמו צריך להוכיח כי לא התרשל. לטובת הנפגע עומדות העובדות כי מדובר במתקן מסוכן ולכן קיימת חובת זהירות על מפעיליו, לעשות כל שביכולתם להקטנת הסיכוי לנזק. אולם לעיתים הפגיעה אינה קשורה במפעיל/מדריך אלא באופיו של הנפגע. בית המשפט יבחן את השיקולים השונים ויקבע האם הייתה רשלנות מצד המפעיל או לאו.
ש. מה קורה במקרה בו נפגע הלך לתומו במדרכה שברחוב ועקב מדרכה משובשת, נפל ושבר את רגלו. עקב אי איחוי השבר, הינו נאלץ לעבור מס' ניתוחים. הוא פנה לעירייה בדרישה לפצותו, אולם זו מצידה הציעה סכום זעום בהשוואה לנזק שנגרם לו, מהו השלב הבא שעל הנפגע לנקוט?
ת. ביהמ"ש בתביעות נזיקין "רגילות" (שאינן תאונות דרכים) מוסמך לפסוק ואף פוסק רק בגין רכיב הכאב וסבל כדי פי שלוש ואף יותר מסכום הכאב וסבל הנוהג בתאונות דרכים, העומד ע"ס של כ – 14,000 ש"ח. באם יובא בחשבון ע"י הנפגע סיכוי סביר לקביעת נכות עקב מצב רגלו, ואת הפיצוי המגיע לו בגין הסיעוד וסיוע בני המשפחה וצד ג’ שקיבל עד היום בשל מצבו, הרי שהסכום שהוצע לו ע"י העירייה עשוי לנסוק עד כדי סכום ראוי בגין הנזק שנגרם לו ובגין אובדן כושר השתכרותו לעתיד, לרבות הוצאות נסיעה, הוצאות רפואיות ועוד. פנייה לעו"ד על מנת שיגיש תביעה מתאימה, הוא צעד ראוי. חשוב לזכור שאם מדובר בתאונה שגרמה לנכות, אזי יש להגיש עם התביעה עצמה גם חוות-דעת רפואית תומכת, שעשויה להעלות את סכום הפיצוי הסופי. עוד יצוין כי היות והמעוול המשפטי (הגורם שבחזקתו אותו מיבנה או מיתקן בו או בגינו אירעה התאונה) עלול לפעול לאחר התאונה מיידית לתיקון מחדלו (כסתימת הבורות, תיקון המדרכות), ולמעשה אף מחובתו לעשות כן, למניעת תאונות נוספות, וכיוון שעל הנפגע מוטל נטל הראיה להוכחת רשלנות המעוול, הרי שמומלץ לנפגע לדאוג לצלם את מקום התאונה בסמוך ככל הניתן למועד התרחשותה, על מנת שניתן יהיה להוכיח קיום המחדל. וגם לאחר תיקון המפגע, הדבר מוסיף לתביעה שכן יש הודאת בעל הדין של המעוול כי המפגע היה חייב תיקון.
ש. מהו היקף חובת הזהירות של העירייה עקב נפילה ברחוב?
ת. כדי שתקום חבות בנזיקין על העירייה, יש להוכיח רשלנות עירייה. יש להוכיח שהעירייה ידעה על המכשול, או צריכה הייתה לדעת על קיומו. אם העירייה ידעה על קיומו של המכשול ולא עשתה להסרתו, הרי שהתרשלה, יתכן גם מצב שהעירייה לא ידעה, אך אי ידיעתה לא תפתור אותה מרשלנות, אלא אם כן תוכיח שמתקיימים אצלה נהלים המבטחים סיורים יזומים ופיקוח לבדיקת קיומם של מכשולים. אולם אן קיימים נהלים אלה ולא "גילו" את המפגע, יחובו ברשלנות.