תביעות פיצויים נפגעי פעולות איבה ופיגועים
לקבלת ייעוץ משפטי של מומחה בתחום נפגעי פעולות איבה ופיגועים
מי הם נפגעי פעולות איבה מוגדר על פי הקריטריונים של ביטוח לאומי?
נפגע פעולות איבה הוא אזרח שנפצע או נפגע מפעולת טרור בשטח ישראל. הפעולות עשויות לכלול נפילת קסאם, או גראד, פיגוע ירי, דקירה, פיצוץ חבלני או כל פעולה אחרת שהתרחשה על ידי מדינה, ארגון, קבוצה או פרט חורש רע.
זכויות נפגעי איבה:
טיפול רפואי ושיקום מקצועי ורפואי,
מימון או החזר הוצאות על ימי אשפוז, טיפולי שיניים, תרופות אביזרים אורתופדיים ואביזרים רפואיים.
החזר נסיעות לצורך קבלת הטיפול הרפואי.
קביעת דרגת נכות עקב הפגיעה והפיצוי בגינה:
מי שנקבעה לו נכות רפואית בגובה 10% – 19% זכאי למענק חד פעמי של 41 – 155 אלף ₪.
נפגעים שנקבעו להם לפחות 20% נכות זכאים לקבלת תשלום חודשי בשיעור קבוע.
נפגעים בדרגת נכות 100% זכאים, במקרים מסויימים לתוספת של 40% על התגמול החודשי.
מובטלים, קשישים או אנשים מעל גיל 55 עשויים לזכות בתוספת מסויימת.
אל התביעה יש לצרף, בין היתר, אישור של הרשות המאשרת, היינו של המשטרה, כי אכן מדובר בפעולת איבה. אישור הרשות הינו תנאי מקדמי להכרה בהם כנפגעי פעולות איבה. מי שתביעתו להכרה בפגיעה שלו כפגיעת איבה נדחתה בשל אי המצאת אישור הרשות, רשאי להגיש תוך 60 יום ערר לוועדת עררים, היושבת בבית המשפט המחוזי.
לשון החוק קובעת כי את התביעה יש להגיש למוסד לביטוח לאומי תוך 12 חודשים מיום הפגיעה. השתהות בהגשת התביעה עלולה להביא לדחייתה על ידי המוסד לביטוח לאומי, ולו רק בשל הקושי שעלול להיווצר בהוכחת העובדות הרלוונטיות בחלוף הזמן. לעומת זאת, אם בעת הגשת התביעה יהיו בידי הנפגעים הוכחות להיותם בזירת האירוע וכי נגרם להם נזק פיזי או נפשי, עשוי המוסד לביטוח לאומי לאשר את תביעתם אף שחלפו 12 חודשים, לכן מומלץ לתעד, לצלם, לברר ולהשיג חוות דעת מקצועית סמוך ככל האפשר למועד האירוע ועוד לפני ההחלטה אם וכיצד לתבוע.
אין המדובר רק במימון ימי האשפוז, בפועל הנפגע זכאי לקבלת מימון בגין טיפולי שיניים, רכישת תרופות, אביזרים אורתופדיים ועזרים רפואיים לצורך החלמה ושיקום.
נוסף על כן, במקרים מסוימים זכאי הנפגע גם להחזר נסיעות לצורך קבלת הטיפול הרפואי. ההחזר עבור הנסיעות ישולם אם הטיפול הרפואי נעשה בסמוך למקום המגורים ועל ידי מוסד רפואי מוכר. כדי לקבל החזר זה על הנפגע להמציא אישור מהגוף המטפל, המפרט את מהות הטיפולים ואת תאריכי קבלתם.
יש לזכור כי קביעת הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי אינה סוף פסוק, וניתן בהחלט לערער על החלטתה לוועדה הרפואית העליונה.
לא רק הנפגע זכאי להחזרים ולסיוע אלא גם בני המשפחה. במקרים רבים בני המשפחה של הנפגע זכאים לקבל החזר הוצאות שונות על פי הכרעת ביטוח לאומי. בין יתר הזכויות: לינה למתגוררים רחוק מבית החולים, הפסד ימי עבודה, החזרים בגין נסיעות, חניות, טלפון ועוד. כמו כן החוק מעניק מכלול של זכויות למשפחות הנפגעים או למשפחות של נפגעים שנפטרו, והכל בהתאם לסוג הפגיעה, להיקפה ולמצבם הכלכלי והרפואי של בני המשפחה.